Bilgi Edinme

Geri Dönüşüm

Kâğıt üretimindeki en temel hammadde olan selüloz, ağaçtan elde edilmektedir.

Selülozdan üretilen ilk kâğıdın kullanımını tamamlaması, atık kâğıda/hurda kâğıda dönüşmesi ile birlikte bu hurda kâğıdın hammadde olarak kullanılması suretiyle, tekrar kâğıt üretimi yapılabilmektedir. Selülozdan üretilmiş kâğıt, lif durumu ve kalitesine göre ortalama 5-6 defa geri dönüştürülebilmektedir.

Bu kapsamda, Varaka Kâğıt tesislerimizde, %100 hurda kâğıt kullanarak kâğıt üretimi yapabilen bir üretim prosesine sahibiz. Üretimde kullandığımız hurda kâğıtlar ile kesilmesi gereken ağaç sayısını düşürmekte ve bu sayede doğamızı ve çevremizi koruyarak katma değer üretmekteyiz.




Su ve enerjinin pek çok benzer tesisten 5 kat daha az tüketildiği fabrikamız, sürdürülebilirlik çalışmaları için önemli bir örnek olarak ortaya çıkıyor.

 

 ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, Sıfır Atık Belgesi gibi lisanslar ile uluslararası standartlarda sadece üretimimizi değil; aynı zamanda çevre bilincini de markamız çatısı altında koruyoruz.

 Üretimin esasını sürdürülebilirlik olarak belirlediğimiz Varaka Kâğıt Fabrikamızda, %100 hurda kâğıt kullanarak kâğıt ve ambalaj atıklarını ekonomiye geri kazandırıyoruz.

Kullandığı enerjiyi, kendi öz kaynaklarıyla temin eden tesisimiz ile yılda 200.000 ton ambalaj kâğıdının yanında sürdürülebilir enerji noktasında da önemli bir tasarrufa imza atıyoruz. Sürdürülebilirlik hususunda, buhar ve elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için kendi kojenerasyon tesisimizi kurarak, düşük enerji maliyetiyle sektörün diğer temsilcileriyle rekabet ederken, 320.000 MW elektrik üretimi kapasitesine ulaştık. Aynı tesisimizde yer alan atık su arıtma tesisi kapasitesi ise 9.400 m³/gün, günlük su tüketimi ise 6.000 m³ verilerine seviyelerine ulaşmış durumdadır.

Ortaya koymuş olduğumuz vizyon ve çalışanlarımızın göstermiş olduğu gayret ile birlikte; Varaka Kâğıt olarak, Pazarlama Türkiye tarafından düzenlenen “İklim ve Sürdürülebilirlik Odaklı Markalar” yarışmasının, “Yılın Atık Yönetimi Markası” altın ödülüne layık olmanın da haklı gururunu yaşıyoruz.